22843
page-template-default,page,page-id-22843,page-parent,stockholm-core-1.0.9,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive
Title Image

NIPT privat

NIPT – privat

NIPT är en förkortning av Non-invasive Prenatal Test, vilket betyder att testet görs utan att prov tas från moderkakan eller fostervattnet.

NIPT utförs på ett blodprov som tas från och med 10 fullgångna graviditetsveckor. Det är ett test som mäter sannolikheten för trisomi 21, 18 och 13 med en känslighet på över 99%. Man kan välja till analys av könskromosomavvikelser. Om du önskar kan NIPT även bestämma barnets födelsekön.

Ett ultraljud för datering av graviditeten och kontroll av antalet foster görs på Amnionkliniken i samband med blodprovet.

Amnionkliniken samarbetar Harmony NIPT och skickar prover till Life Genomics laboratoriet i Göteborg. Med Harmony NIPT tas ett blodprov på dig som är gravid, i blodet finns små mängder av fostrets DNA som analyseras för att utvärdera om kromosomavvikelser förekommer. Är sannolikheten för avvikelser hög behöver ett fostervattens- eller moderkaksprov göras för att få ett definitivt svar.

Harmony NIPT är ett av de säkraste och mest tillförlitliga testen och går att genomföra redan från graviditetsvecka 10+0, men kan även utföras när som helst vid senare tid i graviditeten. Du som gravid behöver bara lämna ett blodprov, vilket sedan analyseras inom 10 arbetsdagar.

I ca 1-2 % av fallen är mängden av foster-DNA i blodprovet för litet för att analysen ska kunna genomföras. Om detta är fallet erbjuds ny provtagning kostnadsfritt.

Utökad NIPT, analys av 22q11.2 deletionssyndrom.

En mikrodeletion är avsaknaden av en liten del av en kromosom och är namngiven efter det område av kromosomen som saknas. Harmony NIPT kan leta efter 22q11.2 mikrodeletion, den vanligaste genetiska orsaken till intellektuell funktionsnedsättning och hjärtfel efter Downs syndrom. Vill du veta mer kan du läsa på www.fostertest.se

Vid en utökad NIPT tillkommer en kostnad för analys av 22q11.2 deletionssyndom. Se vår prislista.