23264
page-template-default,page,page-id-23264,page-child,parent-pageid-21683,qode-social-login-1.1.2,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-2.4,select-theme-ver-9.10,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-8.0.1,vc_responsive
Title Image

Tillväxtultraljud

Tillväxtultraljud inkl 3D/4D

När tillväxtultraljud görs senare under graviditeten kan det väntade barnets vikt skattas genom att man mäter skallbredd, bukdiameter och lårben. Vid en sådan undersökning bedöms även fostervattenmängden och moderkakans läge. Om det är större avvikelser i fostervikten eller fostervattenmängden kan kompletterande undersökningar behöva göras, till exempel flödesmätningar i olika blodkärl hos fostret. Vanligaste flödesmätningen görs i en navelsträngsartär. Vid upptäckt komplikation kontaktas specialmödravården på det sjukhus som du har valt att föda på. På 1177 kan du läsa mer om Ultraljudsundersökning under graviditet.

Tillval 3D/4D

Vid tillval av 3D/4D används en teknik som innebär att ultraljudsapparaten utifrån en tvådimensionell bild konstruerar en tredimensionell bild. 4D är som 3D men i realtid, vilket innebär att fostrets rörelser kan ses tredimensionellt. Undersökningen kan göras efter graviditetsvecka 24-36, men den lämpligaste tiden brukar vara i v 28-32.

Bildkvaliteten påverkas av många faktorer som tex mängden fostervatten, fostrets läge samt moderkakans placering. I de fall vi inte lyckas att ta 3D-bilder av tillräckligt god kvalitet betalar ni endast för en tillväxtkontroll utan 3D/4D.