23319
post-template-default,single,single-post,postid-23319,single-format-standard,stockholm-core-2.4,select-theme-ver-9.6.1,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive

Våra olika ultraljud

Ultraljud

Våra olika ultraljud

Vilka ultraljud erbjuder Amnionkliniken?

Hos oss kan du välja att göra dina ultraljud under hela graviditeten. Region Skåne erbjuder två ultraljud, ett i graviditetens första trimester (v 12–14) och ett i den andra (v 19-20). Önskar du göra dina rutinultraljud på Amnionkliniken kan du be din barnmorska skicka en remiss.

För dig som önskar boka ultraljud utan remiss (privat) har vi utöver ordinarie öppettider även öppet onsdagskvällar fram till kl 19, samt en helg i månaden under våren. För dessa tjänster tillkommer ett kvällstillägg efter kl 17 samt ett helgtillägg på 300 kr.

Se prislista

Vaginalt ultraljud (remiss eller privat) →

På Amnionkliniken utför vi ultraljud redan från graviditetsvecka 6. Ultraljudet görs i första hand vaginalt för att komma närmare livmodern och bättre kunna se graviditeten. Genom att mäta hinnsäckens eller fostrets storlek kan man bestämma graviditetslängden och tidigast från graviditetsvecka 6 kan man se om det finns hjärtaktivitet.

Tidigt ultraljud (remiss eller privat) →

Från graviditetsvecka 8+0 har fostret blivit så stort att det oftast går att göra ultraljudet utan på magen (abdominellt). Genom att mäta sitthöjden på fostret kan man bestämma graviditetslängden.

KUB/Första trimestern ultraljud (remiss eller privat) →

KUB görs mellan graviditetsvecka 12-14. Den består av ett blodprov som tas på mödravården samt en ultraljudsundersökning och görs oftast med några veckors mellanrum. Undersökningen är ett sätt att ta reda på sannolikheten att ett foster har en kromosomavvikelse. Testet omfattar kromosom 13, 18 och 21.

RUL (remiss eller privat) →

RUL utförs i graviditetsvecka 19+0–21+0. Syftet med undersökningen är att fastställa graviditetslängd, antal foster, moderkakans läge samt bedöma fostrets anatomi.

Tillväxtultraljud (remiss eller privat) →

När tillväxtultraljud görs senare under graviditeten kan det väntade barnets vikt skattas genom att man mäter skallbredd, bukdiameter och lårben. Vid en sådan undersökning bedöms även fostervattenmängden och moderkakans läge.

Tillväxtultraljud inklusive 3D/4D (privat) →

Vid tillval av 3D/4D används en teknik som innebär att ultraljudsapparaten utifrån en tvådimensionell bild konstruerar en tredimensionell bild. 4D är som 3D men i realtid, vilket innebär att fostrets rörelser kan ses tredimensionellt. Undersökningen kan göras efter graviditetsvecka 24–36, men den lämpligaste tiden brukar vara i v 28-32.

NIPT →

NIPT är en förkortning av Non-Invasive Prenatal Test, vilket betyder att testet görs utan att prov tas från moderkakan eller fostervattnet. NIPT utförs på ett blodprov som tas från och med 10 fullgångna graviditetsveckor. Det är ett test som mäter sannolikheten för trisomi 21, 18 och 13 med en känslighet på över 99%.

Vi erbjuder även NIPT för dig som önskar boka detta privat. Du kan välja mellan två olika metoder, Vanadis NIPT eller Harmony NIPT. Båda metoderna har en känslighet på över 99 % för trisomi 21. Mer info om de olika metoderna hittar du här →

Boka tid