22843
page-template-default,page,page-id-22843,page-parent,stockholm-core-2.4,select-theme-ver-9.6,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive
Title Image

NIPT privat

NIPT – privat

NIPT är en förkortning av Non-invasive Prenatal Test, vilket betyder att testet görs utan att prov tas från moderkakan eller fostervattnet.

Provtagningen utförs istället med hjälp av ett blodprov som tas från och med 10 fullgångna graviditetsveckor. Det är ett test som mäter sannolikheten för trisomi 21, 18 och 13 och med en känslighet på över 99%. Man kan välja till analys av könskromosomavvikelser. Om du önskar kan det även bestämma barnets födelsekön.

Ett ultraljud ska vara gjort före ett NIPT-test för att kontrollera fostrets liv, graviditetens placering och antal foster. Om inget ultraljud gjorts erbjuder Amnionklinken kombinationstjänster med NIPT och ultraljud. Ultraljudet bör inte vara äldre än en vecka vid dagen för NIPT-testet.

För mer information om kostnader, se vår prislista.

Amnionkliniken samarbetar med två olika laboratorier, Life Genomics samt Babyscreen i Göteborg.

Life Genomics

Med Harmony NIPT tas ett blodprov på dig som är gravid, i blodet finns små mängder av fostrets DNA som analyseras för att utvärdera om kromosomavvikelser förekommer.

Harmony NIPT är ett säkert och tillförlitligt test och går att genomföra redan från graviditetsvecka 10+0, men kan även utföras när som helst vid senare tid i graviditeten. Du som gravid behöver bara lämna ett blodprov, vilket sedan analyseras inom 10 arbetsdagar.

Med Harmony NIPT kan man välja till analys av könskromosomavvikelser samt 22q11.2 mikrodeletion. Är sannolikheten för avvikelser hög behöver ett fostervattens- eller moderkaksprov göras för att få ett definitivt svar.

Utökad NIPT, analys av 22q11.2 deletionssyndrom.

En mikrodeletion är avsaknaden av en liten del av en kromosom och är namngiven efter det område av kromosomen som saknas. Harmony NIPT kan leta efter 22q11.2 mikrodeletion, den vanligaste genetiska orsaken till intellektuell funktionsnedsättning och hjärtfel efter Downs syndrom. Vill du veta mer om mikrodeletion kan du läsa på www.fostertest.se

Analyser Harmony NIPT

HARMONY NIPT inkl. ultraljud
Blodprov samt ultraljud

HARMONY NIPT utan ultraljud
Blodprov. För dig som gjort ett ultraljud hos oss eller på annan klinik.

HARMONY NIPT utökad inkl. ultraljud
Utökad NIPT med 22q11.2 deletionssyndrom inkluderat

Blodprovet skickas till Life Genomics laboratoriet i Göteborg. I ca 1-2 % av fallen är mängden av foster-DNA i blodprovet för litet för att analysen ska kunna genomföras. Om detta är fallet erbjuds ny provtagning kostnadsfritt.

Babyscreen

Med Vanadis NIPT tas ett blodprov på dig som är gravid, i blodet finns små mängder av fostrets DNA som analyseras för att utvärdera om kromosomavvikelser förekommer. Är sannolikheten för avvikelser hög behöver ett fostervattens- eller moderkaksprov göras för att få ett definitivt svar.

Vanadis plattform har en helautomatiserad process som är kostnadseffektiv. Denna metod erbjuder inte analys av könskromosomavvikelser eller 22q11.2 mikrodeletion. Om du önskar kan barnets förväntade födelsekön bestämmas även med denna metod.

Vanadis NIPT är ett säkert och tillförlitligt test och går att genomföra redan från graviditetsvecka 10+0, men kan även utföras när som helst vid senare tid i graviditeten. Du som gravid behöver bara lämna ett blodprov, vilket sedan analyseras inom 10 arbetsdagar. Blodprovet skickas till Babyscreen laboratoriet i Göteborg.

Analyser vanadis NIPT

VANADIS NIPT INKL. VIABILITETSULTRALJUD
Från v 10+0.
NIPT är ett blodprov från modern för att analysera kromosomavvikelser och kön (gratis tillval) i fostrets DNA.
Genom ett ultraljud på magen utförs en översiktlig kontroll av fostret

Bilder och film i digitalt format ingår

VANADIS NIPT INKL. TIDIGT ULTRALJUD
Från v 12+4.
NIPT är ett blodprov från modern för att analysera kromosomavvikelser och kön (gratis tillval) i fostrets DNA.

Genom ett ultraljud på magen utförs en översiktlig kontroll av fostret

Bilder och film i digitalt format ingår

VANADIS NIPT UTAN ULTRALJUD
Från v 10+0
NIPT är ett blodprov från modern för att analysera kromosomavvikelser och kön (gratis tillval) i fostrets DNA.

Glöm inte att bekräfta att du inte har några kontraindikationer för NIPT.

NIPT